Rookvrije Ouders

Zwangeren en ouders doorverwijzen naar telefonische stoppen-met-roken coaching

Veel (aanstaande) ouders willen stoppen met roken. Stoppen is echter niet makkelijk, waardoor stoppogingen vaak mislukken. De telefonische coaching Rookvrije Ouders biedt ouders effectieve hulp bij het stoppen met roken. De coaches van Rookvrije Ouders hebben tevens ervaring met het begeleiden van zwangere vrouwen bij het stoppen met roken. De telefonische coaching Rookvrije Ouders is gebaseerd op motiverende gespreksvoering en bestaat uit minimaal 6 telefoongesprekken (± 20 minuten).

Waarom Rookvrije Ouders?

  • Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat Rookvrije Ouders effectief is om ouders te laten stoppen met roken (Lees hier het onderzoek). Het programma Rookvrije Ouders is nog niet onderzocht bij zwangeren en dus nog niet bewezen effectief voor zwangeren. Maar de methodiek die in het programma gebruikt wordt (motiverende gespreksvoering) is ook effectief om zwangeren te helpen stoppen met roken.
  • Je verwijst (aanstaande) ouders makkelijk en snel door via een online aanmeldformulier.
  • De coach neemt binnen een week contact op met ouders. Zwangeren worden al binnen 2-3 dagen gebeld. Dit eerste gesprek is gratis en vrijblijvend
  • Je ontvangt een terugkoppeling van de coach (mits (aanstaande) ouders hiervoor toestemming geven).

Verwijs (aanstaande) ouders door:

  1. Wanneer je tijdens een consult met (aanstaande) ouders over roken praat, kan je bij hen inventariseren of ze door een stoppen-met-roken coach gebeld willen worden over de telefonische coaching Rookvrije Ouders. 
  2. Zijn (aanstaande) ouders geïnteresseerd in de telefonische coaching Rookvrije Ouders? Meld ze dan hier aan. Ouders worden binnen één week gebeld. Zwangeren worden binnen al 2-3 dagen gebeld.
  3. Geef het informatiekaartje mee aan (aanstaande) ouders. Hiermee kunnen zij zichzelf ook op een later moment aanmelden als dat nog niet tijdens het consult gebeurd is.

Materialen die je als zorgverlener kan gebruiken:

De materialen zijn nog niet toegespitst op zwangeren, maar kunnen in de praktijk wel bij zwangeren gebruikt worden.

Wat zijn de kosten van Rookvrije Ouders voor (aanstaande) ouders?

Sinds januari 2020 wordt de stoppen-met-roken zorg door zorgverzekeraars vanuit de basisverzekering vergoed met vrijstelling van het eigen risico. Er zijn wel voorwaarden voor de vergoeding (zie de polisvoorwaarden van de zorgverzekeraar). Zwangeren en ouders worden (indien mogelijk) gekoppeld aan een coach die een overeenkomst heeft met de zorgverzekeraar waar zij bij zijn aangesloten. Tijdens het eerste vrijblijvende telefoongesprek bespreekt de coach de eventuele kosten van Rookvrije Ouders met (aanstaande) ouders.

Stoppen-met-roken coach voor Rookvrije Ouders?

Ben je zelf werkzaam als erkende stoppen-met-roken coach en zou je graag willen werken met het programma Rookvrije Ouders? Dat kan!

Deelname betekent:

  • Stoppen-met-roken coaches ontvangen een eenmalige gratis voorlichtingsbijeenkomst over Rookvrije Ouders. Deze bijeenkomst duurt één dagdeel en vindt plaats op het Trimbos-instituut (Utrecht). 
  • Stoppen-met-roken coaches nemen binnen één week telefonisch contact op met ouders die zijn doorverwezen via zorgverleners of via www.ikstopnu.nl/rookvrijeouders en bieden telefonische coaching aan. Zwangeren dienen binnen 2-3 dagen gebeld te worden. 
  • Stoppen-met-roken coaches begeleiden (aanstaande) ouders bij hun stoppoging met behulp van de telefonische coaching Rookvrije Ouders (Motiverende Gespreksvoering).