Nieuws

Webinar Rookvrije Start: kort, effectief én leuk in gesprek

29 juni (19.00-21.00 uur)

De 28-jarige Samira is 15 weken zwanger van haar tweede kind. Ze is onder begeleiding bij de gynaecoloog. Net als tijdens haar eerste zwangerschap rookt ze nu ook. Ze voelt zich daar schuldig over. Ze is wel dolgelukkig dat ze weer zwanger is, want daar was een fertiliteitstraject voor nodig. Met haar zoontje van 4 jaar komt ze bij de kinderarts vanwege zijn astma.

Waarom is het belangrijk om voor, tijdens en na de zwangerschap rookvrij te zijn? Hoe kun je op een fijne, korte manier met Samira in gesprek gaan over stoppen met roken, zonder dat ze zich veroordeeld voelt? En hoe verwijs je haar naar stoppen-met-roken hulp? In de Webinar Rookvrije Start op 29 juni (19.00-21.00 uur) geven gynaecoloog Clasien van der Houwen, kinderlongarts Noor Rikkers en stoppen-met-roken coach Sylvia Heddema antwoord op deze vragen. Je krijgt tips voor een prettig en effectief gesprek over stoppen-met-roken en hoort welke ondersteunende (PUUR/Rookvrije Start) materialen je hierbij kunt gebruiken.

Ben jij benieuwd hoe het afloopt met Samira? Meld je aan via rookvrijestart@trimbos.nl.
Er is accreditatie aangevraagd (ABAN, KNOV, V&VN, KCKZ).

Bekijk hier het gehele programma.

 

Samen 1000 ambassadeurs

Een mijlpaal voor de Taskforce Rookvrije Start: 1000 ambassadeurs zetten zich in voor een rookvrije start voor ieder kind. Met elkaar werken zorgprofessionals samen om (aanstaande) ouders te motiveren om te stoppen met roken en rookvrij te blijven.

Bekijk hiernaast het filmpje waarin de Taskforce alle 1000 ambassadeurs bedankt, en lees het nieuwsbericht over het bereiken van deze mijlpaal. Help jij ook mee aan een rookvrije start? Word dan ambassadeur!

Roken en het corona-virus (COVID-19)

Wat vertel ik (aanstaande) ouders over roken en corona?

Zwangere vrouwen en ouders kunnen zich momenteel zorgen maken over hun eigen gezondheid en die van hun (ongeboren) kind. Juist vanwege het corona-virus kan er extra motivatie zijn om aan een gezonde leefstijl te werken en weerstand op te bouwen. Het is belangrijk dat je dan als zorgverlener weet wat je kunt vertellen over de risico's van corona voor rokers en welke stoppen-met-roken hulp er op dit moment beschikbaar is. 

Gebruik deze voorbeeldtekst in de communicatie over corona aan (aanstaande) ouders.

Nieuwsbrieven Rookvrije Start

De nieuwsbrief Rookvrije Start informeert je over belangrijke ontwikkelingen op het gebied van roken en zwangerschap en het voorkomen van meeroken door kinderen. Ook blijf je op de hoogte van de acties en materialen van de Taskforce Rookvrije Start. De nieuwsbrief verschijnt circa 4x per jaar. Bekijk hier recente edities:

Een greep uit het TF nieuws

   

 

Bekijk hier de nieuwe animatie Derdehands rook voor professionals.

Bekijk hier de nieuwe animatie Derdehandsrook voor ouders.

 

 

Soundbiteverslag van de conferentie op 26 juni 2019.

Bekijk hier de tv-spot van de overheidscampagne (youtube).

Bekijk hier het filmpje op de Negenmaandenbeurs.